• aris spiliotopoulos allwrite

  Α.Σπηλιωτόπουλος: Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω την πόλη και τους συμπολίτες μου

  Συνέντευξη στο allwrite.gr : » Η Αθήνα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Χρειαζόμαστε ένα Δήμαρχο με όραμα για την πόλη και σχέδιο για το πώς να το υλοποιήσει». Προτείνουμε την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη χωροθέτηση του τεμένους. Όχι για το αν πρέπει να γίνει –που είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- αλλά για το πού πρέπει να γίνει.

  Όπως δημοσιεύθηκε στο allright.gr

  Γιατί ένας πολιτικός «ψημένος», με πείρα σε 2 υπουργεία και χρόνια βουλευτής τα τινάζει όλα στον αέρα για την Αθήνα;

  Γιατί ζω στην Αθήνα, βιώνω από πρώτο χέρι κάθε μέρα τα μεγάλα προβλήματά της, στενοχωριέμαι να βλέπω τις απεριόριστες δυνατότητές της να παραμένουν αναξιοποίητες. Ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω την πόλη μου και τους συμπολίτες μου και είμαι αποφασισμένος να το κάνω. Γι’ αυτό και παραιτήθηκα από βουλευτής και αφοσιώθηκα σε αυτή τη μάχη.

  Όσο για την εμπειρία μου ως Υπουργός: είχα την τιμή να υπηρετήσω σε δυο νευραλγικά υπουργεία για την χώρα, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τουρισμού, των οποίων το αντικείμενο συμπυκνώνει ό,τι ακριβώς έχει ανάγκη η Αθήνα για να μπορέσει να βγει από την στασιμότητα και την ύφεση. Η Παιδεία, και κατ’ επέκτασιν ο Πολιτισμός, και ο Τουρισμός θα αποτελέσουν τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της πόλης για την επόμενη πενταετία. Νιώθω ότι αυτά τα δυο συστατικά λείπουν όσο ποτέ άλλοτε από την Αθήνα. Για αυτά θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις αξιοποιώντας την εμπειρία, τις διεθνείς επαφές και κυρίως τη θέλησή μου για προσφορά στην πόλη μου.

  Πάμε στα επίμαχα κατευθείαν. Τζαμί. Γιατί όχι; Γιατί η Αθήνα να μην είναι μία πολύ-πολιτισμική πρωτεύουσα; Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές φωνές που κάνουν λόγο για μη-δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για ανθρώπινα δικαιώματα…

  Κανείς δεν είπε ότι δεν σεβόμαστε το δικαίωμα της θρησκευτικής έκφρασης και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Όσοι γνωρίζουν την πορεία και τις απόψεις μου στον χρόνο καταλαβαίνουν ότι αυτά που λέω τα εννοώ.

  Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ήμουν σαφής με αυτό που πρότεινα για το τζαμί και ο κόσμος το έχει καταλάβει, όσο κι αν προσπαθούν να παραποιήσουν τις απόψεις μας όσοι θέλουν το τζαμί στο κέντρο της Αθήνας, όπως ο κ.Καμίνης και ο κ.Σακελαρίδης. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Προτείνουμε την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη χωροθέτηση του τεμένους. Όχι για το αν πρέπει να γίνει –που είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- αλλά για το πού πρέπει να γίνει.


   

  Όσοι το αρνούνται αυτό, αγνοούν προφανώς την πραγματικότητα της πόλης –και ιδίως του ιστορικού κέντρου- σήμερα. Και η πραγματικότητα επιτάσσει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για ζητήματα κρίσιμα που θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά τους αλλά και τη φυσιογνωμία της γειτονιάς όπου γεννήθηκαν και δημιούργησαν και τη ζωή στην πόλη συνολικά.

  Στο κάτω-κάτω, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται επί τόσο καιρό, τι αποδεικνύει; Ότι το θέμα δεν είναι λυμένο. Ότι πρέπει να ακούσουμε τη γνώμη των ειδικών και μετά να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν μέσα από δημοψήφισμα για το τζαμί.

  Κατηγορήσατε τον Κύριο Καμίνη ότι «παραδίδει τον εθνικό Κήπο στα συμφέροντα». Που στηρίζετε το επιχείρημα αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς για τον Εθνικό Κήπο;

  Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί ιστορικό τόπο, βοτανικού χαρακτήρα, που απαγορεύεται η χρήση του για άλλους λόγους πέραν της ανάδειξης του βοτανικού του πλούτου. Ο κ. Καμίνης, εν μια νυκτί, αποφάσισε να παραχωρήσει τον Εθνικό Κήπο σε ιδιώτη με σκοπό την μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο έργων τέχνης. Κάτι που είναι προφανές ότι θα αλλοίωνε τόσο τον ιστορικό και βοτανικό του χαρακτήρα όσο και την φυσική του υπόσταση καθότι θα απαιτούνταν μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον Κήπο. Ένας μεγάλος αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από τους Φίλους του Εθνικού Κήπου και μαζί με αυτούς δίνουμε τον κοινό αγώνα για να αποτρέψουμε κάθε αλλοίωση στον ιστορικό αυτό χώρο πρασίνου. Ο Εθνικός Κήπος χρειάζεται σωστή συντήρηση και ανάδειξη και όχι υποβάθμιση του ιστορικού του χαρακτήρα. Αυτό δεν το κατανοεί ο κ. Καμίνης ή απλά δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού οργανισμού.

  Πάμε στις διαδηλώσεις, ένα άλλο σημείο του προγράμματός σας που έχει προκαλέσει αίσθηση. Είπατε πως πρέπει να μειωθούν οι διαδηλώσεις σε ένταση και συχνότητα. Ένας αναγνώστης ρωτάει : Δεν είναι περιορισμός των ατομικών ελευθεριών η καταστολή των διαδηλώσεων;

  Ποιος μίλησε για καταστολή των διαδηλώσεων; Πρότεινα τη δημιουργία ενός δακτυλίου κοινωνικής ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, που θα περιλαμβάνει τις Οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Εντός αυτού θα μπορούν να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, αλλά μόνο από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό είναι το πιο δίκαιο για όλους. Και για αυτόν που διαδηλώνει και για αυτόν που θέλει το μαγαζί του ανοικτό, την επιχείρηση του με έσοδα και την μετακίνηση του στο κέντρο της πόλης χωρίς προβλήματα. Η καθημερινή παράλυση του κέντρου της Αθήνας από διαδηλώσεις και πορείες, συχνά μερικών δεκάδων ατόμων, αποτελεί προσβολή στην καθημερινότητα όλων των υπολοίπων και παραβίαση του συμπολίτη για εργασία και απρόσκοπτη μετακίνηση.

  Ερώτηση υπ. Δημοτικού συμβούλου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του: Ο κ. Καμίνης έσωσε τον Δήμο από την χρεοκοπία. Αμφισβητεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος αυτό το γεγονός;

  Εγώ ερωτώ τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο να μου πει έναν Δήμο της χώρας που χρεοκόπησε. Για ποιο λόγο να προσπαθούμε να προβάλουμε ως επίτευγμα κάτι το οποίο συνέβη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας; Ο λόγος είναι γιατί πολύ απλά ο κ. Καμίνης δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο. Ούτε ένα σε όλη τη θητεία του!

  Για αυτό το λόγο, προβάλλει κάτι που έχει γίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας, ως προσωπικό του επίτευγμα. Το ερώτημα, όμως, είναι τι έκανε για τον δημότη, τον καταστηματάρχη, τον επιχειρηματία, τον άνεργο, τον νέο δημιουργό, τον νέο καλλιτέχνη; 8 στους 10 Αθηναίους δεν είναι ευχαριστημένοι με την θητεία του. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

  Επί 10 χρόνια τώρα, κανένας δήμαρχος δεν έχει καταφέρει να μειώσει την εγκληματικότητα στον Δήμο. Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει η παράταξή σας για να μειώσει τα περιστατικά εγκληματικότητας στην πόλη;

  Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι εγώ θέτω το ζήτημα της Ασφάλειας ως απόλυτη προτεραιότητα για την πόλη. Πιστεύω ότι χωρίς ασφάλεια ούτε ο πολίτης μπορεί να δημιουργήσει, ούτε ο επιχειρηματίας να επενδύσει, ούτε ο τουρίστας να μείνει άλλη μια νύκτα στην πόλη, ούτε η ίδια η Αθήνα να ανακτήσει το χαμένο κύρος και την αξιοπρέπεια της. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να δοθεί η αναγκαία κοινωνική φροντίδα στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη.

  Για αυτούς τους λόγους, έχω ήδη συμφωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο πώς θα αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Με δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος της Αστυνομίας. Με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς. Με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο μπορείτε να μελετήσετε στην ιστοσελίδας μας. Και βέβαια, επειδή ακριβώς είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμένα προσωπικά η ασφάλεια στην πόλη, ξεκινώ κατά τις πρώτες 60 ημέρες της θητείας μου τον γενικό ηλεκτροφωτισμό της Αθήνας και την αντικατάσταση όλων των χαλασμένων λαμπτήρων σε κάθε γειτονιά της πόλης. Από το Μαρκόνι μέχρι τον Νέο Κόσμο και από τους Αμπελόκηπους μέχρι την Μενάνδρου. Φως παντού. Είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσουμε το αίσθημα ασφάλειας για τους Αθηναίους.

  Ερώτηση του άρθρογράφου μας, κ. Ανδρέα Γιαννακόπουλου: Σε τι ποσοστό δεσμεύεται η παράταξή σας πως θα απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, με ποιες μεθόδους και σε ποιους τομείς θα δώσει βαρύτητα.

  Αυτή τη στιγμή η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι 7,94%… Η δημοτική παράταξη «Αθήνα Μπορείς» και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να απορροφήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μένουν αδιάθετα και κινδυνεύουν να χαθούν στην διαδρομή Βρυξέλλες-Αθήνα. Όσα περισσότερα έργα καταφέρεις να εντάξεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο ποιο πιθανό είναι να μην χάσεις ούτε ένα ευρώ από πόρους. Η παρούσα δημοτική αρχή, είτε γιατί δεν το έθετε ως προτεραιότητα είτε γιατί στερούταν τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, δεν το έπραξε.

  Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης «Αθήνα Μπορείς»;

  Γιατί η Αθήνα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Χρειαζόμαστε ένα Δήμαρχο με όραμα για την πόλη και σχέδιο για το πώς να το υλοποιήσει. Έτοιμο να συγκρουστεί, να διεκδικήσει, αλλά και να συνθέσει, να ενώσει. Ικανό να βρει χορηγίες, να κινητοποιήσει εθελοντές, να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

  Ο πολίτης επιλέγει το συνδυασμό μας για την υλοποίηση του τρίπτυχου «Ασφάλεια

  H Αθήνα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Χρειαζόμαστε ένα Δήμαρχο με όραμα για την πόλη και σχέδιο για το πώς να το υλοποιήσει.

  – Εξωστρέφεια- Αισθητική». Ασφάλεια για να μπορεί να δημιουργήσει, να επιχειρήσει ξανά στο κέντρο της Αθήνας, να δει απονεκρωμένες περιοχές του κέντρου, όπως η Ζήνωνος, το Μεταξουργείο και η Ομόνοια να σφύζουν και πάλι από ζωή ανακτώντας μέρος της χαμένης αστικής τους αξιοπρέπειας. Εξωστρέφεια, για να μπορέσει η Αθήνα να προσελκύσει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Να μπορέσει να ενεργοποιήσει την ξεχασμένη διπλωματία των πόλεων που τόσο αμελήθηκε από τον κ. Καμίνη προσωπικά. Να επανασυνδεθεί με τον έξω κόσμο και να δημιουργήσει συμπράξεις με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου. Και τέλος, Αισθητική, για να μπορέσει η Αθήνα να ξαναδεί τη χαμένη της ομορφιά να βγαίνει στο προσκήνιο. Να ομορφύνει ξανά τις προσόψεις των κτιρίων της, τις πλατείες και τα πάρκα της. Να καθαρίσει το ιστορικό κέντρο από την μιζέρια και την ρύπανση. Να μπορέσει και πάλι να αναθαρρήσει βλέποντας πόσα πολλά αξίζει γιατί πολύ απλά είναι η Αθήνα. Είναι η πόλη που έδωσε έμπνευση, σκοπό και νόημα σε εκατομμύρια ανθρώπους για να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, να ανακαλύψουν.

  Τέλος, περιγράψτε μου την Αθήνα «με Δήμαρχο Άρη» με 10 λέξεις.

  Αθήνα: πόλη να ζεις, πόλη να’ ρθείς!

Comments are closed.