• 2014_05_09_aris_spiliotopoulos_dimosia_tileorasi

  Α.Σπηλιωτόπουλος: Γιατί δεν πήγα στο debate

  Σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» και υποψήφιου Δημάρχου της Αθήνας  Άρη Σπηλιωτόπουλου στην εκπομπή «ΕΚΛΟΓΕΣ 2014» της ΝΕΡΙΤ :

  Εύχομαι κάποια στιγμή, και γι’ αυτό θα δουλέψουμε, η Αθήνα να γίνει μητροπολιτικός δήμος. Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μητροπολιτική αντίληψη. Μετά από πολλά χρόνια που ήμουν βουλευτής και μετά τα ελάχιστα χρόνια, μόνο δύο χρόνια υπήρξα υπουργός, αποκόμισα μια σημαντικότατη εμπειρία από την κεντρική πολιτική σκηνή, και κυρίως ένα πολύ μεγάλο δίκτυο σχέσεων και γνωριμιών στο εξωτερικό. Και απέκτησα τη γνώση πώς δίνεις τη μάχη στις Βρυξέλλες, πώς απορροφάς πόρους, πώς δεσμεύεις κονδύλια. Θεώρησα ότι αυτή η εμπειρία που αποκόμισα – και την οποία ευχαριστώ την κεντρική πολιτική σκηνή γιατί μου την έδωσε – μπορώ να την καταθέσω στην πόλη μου. Κλείνω έναν κύκλο, χωρίς να μου το ζητήσει κανείς παραιτούμαι, για να κόψω κάθε σχέση με την όποια κομματική εξάρτηση και προχωρώ πάνω και πέρα από τις όποιες αφετηρίες, να συνθέσω απόψεις και ιδέες, να καταθέσω την εμπειρία στην πόλη μου.

  Στόχος μου είναι να βοηθήσω την Αθήνα. Κάθε ημέρα βλέπουμε ότι η Αθήνα ζει χειρότερα από αυτές τις δυνατότητες που έχει. Δεν αξίζει αυτή η πόλη να είναι αφημένη, ρημαγμένη και εγκαταλελειμμένη. Οι πόροι είναι λιγότεροι για όλους τους δήμους, οι αρμοδιότητες είναι οι ίδιες. Γιατί οι άλλοι δήμοι έχουν να παρουσιάσουν ένα έργο; Εδώ με περισσότερα λεφτά σε σχέση με τους άλλους δήμους, με την ίδια γραφειοκρατία, με τα ίδια εμπόδια, πέρασαν 4 χρόνια και δεν υπάρχει ένα έργο που να έχει μείνει στο Δήμο. Η κρίση δεν μπορεί να είναι το άλλοθι και η δικαιολογία για να μην αξιοποιούμε σωστά τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουμε. Όταν δίνονται 23 εκ. για service αυτοκινήτων, από αυτά δεν μπορούσαν να περισσέψουν για λαμπτήρες εδώ και 2 χρόνια; Το πλεόνασμα του Δήμου Αθηναίων έγινε χωρίς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή να πληρώνει τους προμηθευτές. Υπάρχει μια πλήρης αδιαφάνεια γενικότερα σε κάθε υπηρεσία του Δήμου. Έχει δει κανείς τον ισολογισμό στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84»; Ξέρετε τι μισθούς πληρώνουν; Ξέρουμε πόσα δαπανάμε για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84». Τι έκανε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή για την πόλη; Έλυσε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης; Της παραβατικότητας; Του λαθρεμπορίου; Των πεζοδρομίων; Αν πίστευα ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα επιλύσει η Δημοτική Αρχή, δεν θα άφηνα την κεντρική πολιτική σκηνή. Κατεβαίνω ως υποψήφιος Δήμαρχος γιατί πιστεύω ότι εγώ μπορώ με την ομάδα μου να λύσω τα προβλήματα. Βασική προτεραιότητα είναι τα μικρά και τα καθημερινά, τα οποία είναι φως, καθαριότητα παντού, ασφάλεια.

  Με δική μου πρόταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που μετατίθενται στο Yπουργείο εκπαιδεύονται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και γυρίζουν πίσω με αρμοδιότητες για το παραεμπόριο.

  Ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ και ένα μήνα επισκέφτηκα τη Δημόσια Τηλεόραση, είδα τον τότε Πρόεδρο κ. Προκοπάκη και πρότεινα ο ίδιος με ευθύνη της Δημόσιας Τηλεόρασης να γίνουν τηλεοπτικές συζητήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα. Να προκαλέσει η Δημόσια Τηλεόραση μια αναμέτρηση μεταξύ του απερχόμενου Δημάρχου και όλων των υποψηφίων ή εν πάση περιπτώσει των κεντρικών υποψηφίων προκειμένου να διαφωτιστούν οι πολίτες της Αθήνας. Βεβαίως ποτέ δεν αποδέχτηκε ο κ. Καμίνης αυτή την πρόκληση για την τηλεοπτική αναμέτρηση. Πάντα κρυβόταν και εξακολουθεί και κρύβεται.

  Σήμερα, ένα ιδιωτικό κανάλι έκανε το εξής: διοργάνωσε μια συζήτηση και αυτή η συζήτηση αυτή δεν έγινε με κάποιους κανόνες. Ποιοι είναι οι κανόνες όταν κάνεις τηλεοπτική συζήτηση; Καλείς όλους τους υποψηφίους γιατί αυτό σημαίνει δημοκρατία, καλείς άπαντες. Το αίτημα που ήρθε από το συγκεκριμένο ιδιωτικό σταθμό αναφέρει:

  «Debate υποψηφίων δημάρχων Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 με συμμετοχή Καμίνη, Σπηλιωτόπουλου, Σακελλαρίδη, Κακλαμάνη, Σοφιανού».
  Αυτή ήταν η πρόσκληση που εγώ μέχρι εχθές το βράδυ είχα.- Είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή του κ. Καπερνάρου. Όταν ρώτησα γιατί ο κ. Καπερνάρος αποκλείεται, η απάντηση ήταν: «Γιατί δεν χωρούν όλοι στο studio».

  Ποιος βάζει τους όρους;

  Μια τηλεοπτική αναμέτρηση γίνεται με κανόνες δημοκρατίας:

  Ή ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων ή ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις ή το σύνολο των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. Έχει κανόνες. Πως επιλέγεις και πως αποκλείεις.

  Ακόμα και με βάση τις δημοσκοπήσεις προηγούμαστε ο κ. Καμίνης, εγώ και ο κ. Σακελλαρίδης.

  Γιατί είχε αποκλειστεί από τη συμμετοχή ο κ. Καπερνάρος, τον οποίο τρέξανε και τον έβαλαν τελευταία στιγμή στη δική μου τη θέση; Γιατί αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Πως προκαταλαμβάνουν  την απόφαση των Αθηναίων; Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι εδώ είναι μια επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων κατά απαίτηση του κ. Καμίνη, ο οποίος βάζει όρο – το έκανε και σε άλλο μεγάλο κανάλι και το λέω δημόσια για να τον προκαλέσω- εγώ δεν έρχομαι σε τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, αν δεν έρθει και ο κ. Κακλαμάνης. Δηλαδή προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι σπαράσσεται ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προερχόμαστε. Ζητώ συζήτηση με τον κ. Καμίνη. Θέλει και τον κ. Σακελλαρίδη; Θέλει  το σύνολο των υποψηφίων; Ας επιλέξει. Όχι αυθαίρετες  όμως επιλογές που είναι βαθιά αντιδημοκρατικές.

Comments are closed.