• aris_skai

  Α.Σπηλιωτόπουλος: Η Ν.Δ με ρεαλισμό πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και τις πολιτικές της

  Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» Αρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» με τους Χρήστο Κούτρα- Γιάννη Τζούνο:

   Έχετε δεχτεί κανένα τηλεφώνημα; Γιατί όλη την προηγούμενη εβδομάδα σας έβλεπα από το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι 2-3 άλλα υπουργεία;

  Δεν έχω δεχτεί κάποιο τηλεφώνημα. Άλλωστε έχω πει πολλές φορές και θα το πω για μια ακόμη φορά ο ανασχηματισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού που επιλέγει τους δικούς του συνεργάτες και από εκεί και έπειτα, οι όποιες συζητήσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται. Έχετε διάθεση να μπείτε στο κυβερνητικό σχήμα κ. Σπηλιωτόπουλε;

  Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που δεν έχει αρνηθεί ποτέ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παράταξη. Μην ξεχνάτε ότι μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη μάχη της Αθήνας αποδεχόμενος την πρόκληση αυτή όταν όλοι οι άλλοι είχαν αρνηθεί παραμένοντας στην ασφάλεια. Όταν έδωσα τη μάχη της Αθήνας, την έδωσα και με δυο θυσίες. Πρώτον, παραιτήθηκα από τη βουλευτική μου έδρα για να δώσω μέχρι τέλους τη μάχη για την Αθήνα, και αυτή ήταν η μεγάλη μου προσφορά στην παράταξη. Από την άλλη πλευρά, όταν είδα ότι έπρεπε να αθροιστούν οι δυνάμεις, δεν δίστασα να προτείνω στον κ. Κακλαμάνη ακόμα και να κάνω πίσω προκειμένου να κερδίσει η παράταξη το δήμο της Αθήνας. Άρα διαχρονικά και ιστορικά έχω αποδείξει ότι για μένα δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει πάνω απ’ όλα η παράταξη.

   

  Να διευκρινίσουμε και μια παρεξήγηση με όσα είχατε δηλώσει προεκλογικά. Είχατε δηλώσει ότι αν δεν πάει καλά στο δήμο της Αθήνας, θα αποσυρθείτε από την πολιτική. Όμως νομίζω, ότι εγώ είχα καταλάβει ότι αν δεν τα πάτε καλά στο δήμο της Αθήνας ως εκλεγμένος- ως Δήμαρχος.

  Προφανώς. Είπα το εξής και το οποίο εννοώ μέχρι τέλους. Ότι αν αποτύχω ως Δήμαρχος της Αθήνας εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική. Δεν ξέρω αν ο καθένας θέλει να ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ριψάσπις δεν υπήρξα ποτέ. Έδωσα τη μάχη μέχρι τέλους, δεν την κέρδισα και συνεχίζω τη μάχη μου. Αν κέρδιζα τη μάχη, τότε εκεί δεν θα υπήρχε καμία δικαιολογία. Θα έπρεπε να πετύχω για την Αθήνα. Αν είχα αποτύχει ως Δήμαρχος, φυσικά και θα έκανα πίσω από την πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ήμουν ο μοναδικός που παραιτήθηκα από βουλευτής για να δώσω τη μάχη της Αθήνας, άρα έδειξα ότι τα κότσια τα έχω, και ήμουν ο μοναδικός ο οποίος έκανε δήλωση ότι αν αποτύχω ως Δήμαρχος, θα εγκαταλείψω την πολιτική. Όπως λοιπόν παραιτήθηκα από βουλευτής, έτσι λοιπόν θα το έκανα και αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα φύγω εάν δώσω τη μάχη και δεν κερδίσω. Δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να κριθώ ως Δήμαρχος.

   

  Κ. Σπηλιωτόπουλε τι έφταιξε και δεν μπήκατε στο β’ γύρο;

  Είναι σαφές. Όσοι ξέρουν απλά μαθηματικά εκτός από την πολιτική ανάλυση καταλαβαίνουν ότι είχε να κάνει με τον πολυκερματισμό του χώρου μας αλλά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι πήγαμε με διασπασμένες τις δυνάμεις μας, εξαιτίας του κ. Κακλαμάνη. Ξεκάθαρα. Ακόμα και την ύστατη στιγμή, παρότι έβλεπα ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήμουν δεύτερος, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να ρισκάρω την πορεία της παράταξης και με κοινό φίλο είχα προτείνει στον κ. Κακλαμάνη να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διασφαλίσουμε δηλαδή την πρωτιά μας και την είσοδό μας στο β’ γύρο και εγώ επειδή δεν είμαι δεμένος ή βιδωμένος με καμία καρέκλα και κανένα αξίωμα, ήμουν αποφασισμένος να παραιτηθώ προς όφελος του κ. Κακλαμάνη. Αν δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης ήθελε τόσο πολύ να γίνει δήμαρχος, δεν είχα κανένα λόγο να μην κάνω πίσω και ας έκανε το Δήμαρχο, αρκεί να διασφαλιστεί η νίκη των συνδυασμών μας. Η ευθύνη είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει να κάνει με το 6%. Ο κομματικός πυρήνας, οι αντιδήμαρχοι του κ. Κακλαμάνη που ήταν μαζί του και είναι επώνυμα κομματικά στελέχη μου έλεγαν εμείς θα είμαστε μαζί σου στο β’ γύρο. Απαντούσα ότι αναγκαία και ικανή προϋπόθεση είναι να υπάρχει β’ γύρος. Δεν ήθελαν να το καταλάβουν, δεν το πίστευαν. Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο κομματικός πυρήνας με τους σταυρούς που πήραν ήταν το 3,5 % – 4% που δεν σε έβαζε μόνο απλά στο β’ γύρο, αλλά σου έδινε από τον α’ στο β’ γύρο  την πρωτιά και με άνεση.

   

  Έχουμε έναν ανασχηματισμό ο οποίος έχει προαναγγελθεί. Εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει άμεσα, θα πρέπει να καθυστερήσει, να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Προεδρίας ή θα πρέπει το κυβερνητικό σχήμα με βάση τα μηνύματα που πήρε από τις Ευρωεκλογές να φρεσκαριστεί;

  Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι από τη στιγμή που άνοιξε αυτή η συζήτηση, πρέπει να κλείσει. Το πώς θα κλείσει και ο χρόνος που θα κλείσει, αυτό έχει να κάνει με τις αποφάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

   

  Γίνεται μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

  Το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό αλλά ποιοτικό. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες διευρύνσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και σε πολιτικές πεσυμφωνημένες. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με άθροισμα προσωπικών στρατηγικών και, ως τέτοιο άθροισμα, είναι προσωρινό και πολλές φορές δεν αντέχει ούτε στο χρόνο ούτε στις κρίσεις. Αυτό φάνηκε και από την περίπτωση της ΔΗΜΑΡ που με μεγάλη ευκολία έφυγε από την κυβέρνηση και τιμωρήθηκε με το γνωστό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.

   

   Η Ν.Δ πρέπει να ξανά-συνομιλήσει με τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Καμμένο;

  Νομίζω ότι στεκόμαστε σε επιλογές και σε συνταγές του παρελθόντος. Δεν πρέπει να σταθούμε σε πρόσωπα. Αυτό έχει να κάνει με την αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος. Πρέπει να σταθούμε στις πολιτικές. Οι πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν τις διαδικασίες διεύρυνσης της παράταξης.

   

  Πρέπει η Ν.Δ να κοιτάξει προς τα δεξιά της ή προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος; Εσείς με τον Κ. Καραμανλή ήσαστε οι εμπνευστές του μεσαίου χώρου. Που πρέπει να πάει η Ν.Δ; Προς το μεσαίο χώρο ή προς τα δεξιά της;

  Η Ν.Δ πρέπει με μεγάλο ρεαλισμό να αναδιατάξει τις δυνάμεις της, τις πολιτικές της και το ζήτημα δεν είναι να κλείνει το μάτι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά να κοιτάει μπροστά και με καθαρό βλέμμα τα προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να σταθούμε πάνω και πέρα από αυτή την επίπεδη διάκριση του παρελθόντος και να δούμε ότι τα προβλήματα του σήμερα απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις. Οι λύσεις αυτές δεν είναι δεξιές ή αριστερές. Είναι σύγχρονες και αποτελεσματικές.

   

  Βγάζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή η Βουλή;

  Ενώ φαίνεται δύσκολο, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει την όποια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Για μένα εκεί είναι το ζητούμενο, η πολιτική σταθερότητα. Έχουν γίνει πολλά, έχουμε ματώσει πολύ, έχει λυγίσει ο κόσμος από πάρα πολλές θυσίες και είναι κρίμα όλα αυτά να τα τινάζουμε στον αέρα κάθε λίγο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικά συμφέροντα. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για παιχνίδια.

   

  Πρέπει δηλαδή η Ν.Δ να βρει ένα τρόπο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση;

  Πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα τέτοιων συνεννοήσεων για τα μείζονα και τα σημαντικά. Θεωρώ ότι η Ν.Δ θα πρέπει να το κάνει σε επίπεδο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Φοβούμαι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς καίει τέτοιες γέφυρες γιατί στην πίσω πλευρά του μυαλού της έχει να εκβιάσει τις εκλογές. Η παρούσα βουλή πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα συνεννόησης όλων όσων καταλαβαίνουν ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι αφορμή για εκλογικές περιπέτειες, που δημιουργούν κλυδωνισμούς στην πολιτική σταθερότητα.

Comments are closed.