• VillageVoice-Synenteuksi-A-Spiliotopoulou

  Αρ. Σπηλιωτόπουλος: Αξιέπαινη η απόφαση Τσίπρα να επιλέξει για πρόεδρο τον Παυλόπουλο

  Συνέντευξη Αρ. Σπηλιωτόπουλου στη VillageVoice και στον Νίκο Αρμένη: Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να αποτυπώσει με την επιλογή προσώπου προερχόμενου από την κεντροδεξιά την ανάγκη της εθνικής συμφιλίωσης και συνεργασίας.

  Τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη VillageVoice.
  Παράλληλα ο πρώην υπουργός επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του κατά την ψηφοφορία στη βουλή για την προεδρική εκλογή ενώ για την ήττα στις εκλογές τονίζει ότι κύρια αιτία ήταν η απώλεια του μεσαίου χώρου και αφήνει σαφέστατες αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ.

  Συνέντευξη στον Νίκο Αρμένη

  Κύριε Σπηλιωτόπουλε, πως είδατε την απόφαση του πρωθυπουργού να επιλέξει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο;

  Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να αποτυπώσει με την επιλογή προσώπου προερχόμενου από την κεντροδεξιά την ανάγκη της εθνικής συμφιλίωσης και συνεργασίας.

  Τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαφωνήσει με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και να μην παραστεί στην ψηφοφορία στη Βουλή, όπως είπε, για να μην την καταψηφίσει πως την είδατε;

  Εγώ στη θέση του δεν θα έπραττα έτσι. Πρώτον γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιτυγχάνει την μέγιστη εθνική συναίνεση, δεύτερον γιατί προέρχεται από το ίδιο κόμμα και υπήρξε συνοδοιπόρος του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα τα τελευταία χρόνια και τρίτον διότι προκαλεί, έστω και χωρίς να το θέλει, καχυποψία σε μία μεγάλη τάση της ΝΔ γιατί ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πια υπήρξε στενός συνεργάτης και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή.

  Το κλίμα μετά τις εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνει πάντως ηλεκτρισμένο. Εσείς είστε από εκείνους που αφήνετε αιχμές για επιλογές της ηγετικής ομάδας. Σας ρωτώ ευθέως: Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει αρχηγό;

  Είναι θέμα καθαρά πολιτικών. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε ποιο είναι το κοστούμι που απαιτείται για τον καιρό μας και μετά να βρούμε το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να το φορέσει. Αν η σημερινή ηγεσία μπορεί να εκφράσει αυτές τις πολιτικές, εγώ δεν θα είχα την παραμικρή αντίρρηση να παραμείνει. Ήρθε πάντως η ώρα η ΝΔ να επαναπροσδιορίσει τη φυσιογνωμία της , την πολιτική της και την στρατηγική της γιατί το κόμμα και η παράταξη σήμερα δεν ταυτίζονται.

  Γι’αυτό δηλαδή θεωρείτε ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές;

  Στις εκλογές χάσαμε το μεσαίο χώρο. Η ΝΔ υπέστη βαριά ήττα με 8,5 μονάδες διαφορά γιατί ένα μεγάλο κομμάτι εκλογικής δύναμης που της ανήκε παραδοσιακά, πήγε στο Ποτάμι και άλλοτε πιστοί ψηφοφόροι μας πήγαν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και σε άλλα μικρότερα κόμματα.

  Ναι άλλα κάποιος θα σας πει ότι η ΝΔ είχε διαρροές ψηφοφόρων και προς τα δεξιά της και γενικώς ότι το πρόβλημά ήταν ότι είχε γενικώς διαρροές…

  Κοιτάξτε, δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ΝΔ άρχισε σιγά σιγά να περιθωριοποιείται, η απόσταση από το κόμμα στην παράταξη να μεγαλώνει, όπως σας είπα. Αντί η ΝΔ να είναι πολυσυλλεκτική, δυστυχώς έμεινε στο περιθώριο να τσακώνεται με την Χρυσή Αυγή ποιό κόμμα είναι περισσότερο δεξιό. Από τις Ευρωεκλογές και μετά οι πολιτικές και σε επίπεδο ουσίας αλλά και σε επίπεδο προσώπων ήταν λαϊκοδεξιές. Αυτή η άκρως λαϊκοδεξιά στροφή που έκανε η ΝΔ την συρρίκνωσε εκλογικά, πολιτικά και ουσιαστικά.

  Και τι προτείνετε για το μέλλον; Είσαστε και στην ομάδα των βουλευτών που τα συζητήσατε αυτά στο τραπέζι της κας Γιαννάκου στην Αθηναίδα…

  Σε αυτή τη συνάντηση ήταν σχεδόν το όλον της ΝΔ. Ήμασταν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών γενιών και διαφορετικών τάσεων. Και η υγιής έκφραση της λαϊκής δεξιάς υπήρχε εκεί αλλά και η υγιής έκφραση του μεσαίου χώρου και του κοινωνικού κέντρου. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συζητήσουμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτή τη βαριά ήττα, να ξαναδούμε αν η ΝΔ μπορεί να εκφράσει το σύνολο της παράταξης με επιτομή τη φράση του Κ. Καραμανλή ότι όλοι πρέπει να είμαστε εκεί αλλά και όλοι είμαστε απαραίτητοι. Πρέπει να δούμε παράλληλα και να ξαναποκτήσουμε σύγχρονη ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία. Και να δούμε και τον τρόπο λειτουργίας μας γιατί τα τελευταία χρόνια, αν κάτι έχουμε ξεχάσει στο κόμμα που θα έπρεπε να είναι ο κορμός της παράταξης, είναι η εσωκομματική δημοκρατία.

Comments are closed.