• aris_spiliotopoulos_real_fm

  Αρης Σπηλιωτόπουλος: Ούτε τα επεισόδια βοηθούν, ούτε οι σπασμένες βιτρίνες

  Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» Άρης Σπηλιωτόπουλος στο ραδιόφωνο του Real Fm:

   Δεν νομίζω ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα είχαμε επεισόδια. Δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να πιστέψουμε ότι τα επεισόδια δεν θα ήταν επικεντρωμένα από τους γνωστούς αγνώστους των τελευταίων ετών στο γνωστό σημείο γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

  Για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τη τουριστική της προβολή:

  Υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο για την αποτροπή αυτών των επεισοδίων, το οποίο προφανώς δεν δούλεψε  στο βαθμό που θα θέλαμε ή που πιστεύαμε και η Αθήνα μετράει ξανά τις πληγές της και φυσικά εκείνοι που πρώτοι πληρώνουν τις ζημιές είναι οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου.

  Γενικότερα δεν φροντίζουμε την Αθήνα όσο θα έπρεπε. Είμαστε στη περίοδο των Χριστουγέννων που θα έπρεπε η τουριστική κίνηση να είναι πηγή προσέλκυσης εισοδήματος πολλώ δε μάλλον που λόγω της κρίσης οι Έλληνες δεν καταναλώνουν, όπως άλλες εποχές. Τα μαγαζιά, ο εμπορικός κόσμος, η κίνηση κινείται περισσότερο από τους επισκέπτες του λεγόμενου μεγάλου Σαββατοκύριακου. Θα έπρεπε την Αθήνα να την φροντίζουμε λίγο περισσότερο. Ούτε τα  επεισόδια βοηθούν, ούτε οι σπασμένες βιτρίνες βοηθούν, ούτε φυσικά το να κρυβόμαστε πίσω από ουμανιστικές θεωρίες. Όλοι συμφωνούμε και όλοι συμπάσχουμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει  κάποιος καυτή τη στιγμή που δεν θέλει να συμπαρασταθεί στους Συρίους που είναι στην πλατεία Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει και η Αθήνα να πορευτεί, να κάνει τη δουλεία της. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και γι’ αυτούς τους ανθρώπους αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση και για την Αθήνα.

  Για να μην κατηγορηθούμε ότι δήθεν δεν έχουμε την απαιτούμενη ευαισθησία κάνουμε διαγωνισμό υπερευαισθησίας και υποκρισίας με αποτέλεσμα τελικά να πυροβολούμε τα πόδια μας. Γιατί αυτός ο διαγωνισμός ψευτουποκρισίας στην ουσία πυροβολεί το κέντρο της Αθήνας εκεί που θα έπρεπε να είναι η καρδιά των Χριστουγέννων να υπάρχει ένα Χριστουγεννιάτικό χωριό, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη στο κέντρο της. Εμείς δυστυχώς είμαστε μακριά πίσω και δεν συνειδητοποιήσουμε ότι αν με κάτι μπορούμε να αναπνεύσουμε οικονομικά τα επόμενα χρόνια είναι από τον τουρισμό.

  Πρέπει οι Σύριοι πρόσφυγες να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος και να προχωρήσουμε σε ωραιότερο στολισμό της Αθήνας και όχι για να φτιάξουμε το κλίμα εδώ αλλά γιατί είναι η βιτρίνα μας. Αυτό πουλάμε τουρισμό αυτή τη περίοδο άρα χρειαζόμαστε και καλή βιτρίνα.

  Χώρος για να φιλοξενηθούν υπάρχει. Και η εκκλησία και η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό. Λύσεις υπάρχουν.

   Για παράταση του μνημονίου και την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων:

   Δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα υπάρξει μικρή ή μεγαλύτερη παράταση και δεν έχει μεγάλη σημασία τι θα πουν οι δανειστές και τι θα πούμε εμείς. Θεωρώ ότι από εδώ και έπειτα το πιο ευαίσθητο σημείο για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη οικονομία μας είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτό με ανησυχεί περισσότερο. Κάθε φορά που υπάρχουν σενάρια γύρω από πρόωρες εκλογές βλέπετε ότι επιδεινώνονται οι οικονομικοί δείκτες και κάθε φορά που υπάρχουν σενάρια περί σταθεροποίησης  και αποφυγής εκλογών βλέπετε ότι οι δείκτες βελτιώνονται.

  Κατά την δική μου εκτίμηση πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης. Πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ότι αυτή την στιγμή εκείνο που προέχει είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας άρα με ένα αν θέλετε σχέδιο , με μια εθνική συμφωνία που να διασφαλίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια πράγματα που ενδεχομένως θέλει πρέπει να πορευτούμε στο επόμενο διάστημα. Να αφήσουμε τα μικροκομματικά συμφέροντα, τα πείσματα, το γεγονός ότι κάθε φορά μπροστά στα δύσκολα αδυνατούμε να συνεννοηθούμε και να κοιτάξουμε πως μπορούμε προς χάριν του εθνικού συμφέροντος να έχουμε τη minimum δυνατή συνεννόηση.

   Η Τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια της και για λόγους ιδεοληπτικούς και για λόγους εμμονικούς και για λόγους εκδικητικούς έχουν μια καλβινιστική λογική περίπου τιμωρητική. Αλλά από την άλλη πλευρά φοβούνται πως αν αφεθούμε ελεύθεροι θα επιστρέψουμε στο παρελθόν.

  Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει άλλα μέτρα. Θεωρώ ότι καλώς η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα ως εδώ. Θεωρώ ότι σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές στέλνουν μηνύματα Θα βρεθεί κατά τη γνώμη μου λύση άλλα όλα αυτά έχουν μικρή σημασία και αξία σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις για να εκπέμψουν και το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα να συνεννοηθούν. Δηλαδή αν υπήρχε αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση και με την αντιπολίτευση θα μπορούσαμε να ισχυροποιήσουμε και τη διαπραγματευτική μας θέση σε σχέση με την Τρόικα γιατί η Τρόικα θα έβλεπε ότι μπροστά σ’ αυτά που ζητά οι Έλληνες σε πολιτικό επίπεδο έχουν ομόνοια και ομοψυχία.

  Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό συζητώ και κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού συζητώ και ένα σχέδιο άλλο το οποίο ενδεχομένως μπορεί να προκύψει απ’ τη όποια συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πάντα είναι συζητήσιμα. Όποιος δεν συζητάει στην πολιτική διαιωνίζει αδιέξοδα. Και στις δημοκρατίες δεν μπορούν και δεν νοούνται να υπάρχουν αδιέξοδα.

Comments are closed.