• aris_spiliotopoulos_parapolitika_fm

  Αρης Σπηλιωτόπουλος: Σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα

  Συνέντευξη Αρη Σπηλιωτόπουλου στο ραδιόφωνο Parapolitika: «Για μένα είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Είναι οι πολιτικές και τα πρόσωπα. Πολλές φορές συγχέουμε τη συζήτηση για την πολιτική και την αφήνουμε να μετακυλίσει σε συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα. Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι παραπολιτική».

  • Εκείνο το οποίο ζητώ είναι αυτό που απορρέει από την κοινή λογική.  Οι εκλογές τελείωσαν και καλώς ή κακώς ο ελληνικός λαός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Ξεκίνησε μια νέα διαπραγμάτευση και θεωρώ ότι είναι χρέος όλων μας να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Να δημιουργηθεί ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που με τη σειρά του θα δώσει τη διαπραγματευτική ικανότητα στη νέα κυβέρνηση – εκπροσωπώντας την ομοψυχία του ελληνικού λαού- να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για την παρουσία της Ελλάδος στο διεθνές σκηνικό και καλύτερους όρους, όσον αφορά τη νέα διαπραγμάτευση και έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται.

  • Δεν πιστεύω ότι η παράταξη, η οποία πάντοτε σε κρίσιμες στιγμές υπηρέτησε αυτή την χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για το έθνος θα μπορούσε να επενδύσει στην καταστροφή. Γιατί καταστροφή ή ζημιά στην κυβέρνηση είναι πάνω απ’ όλα εθνική καταστροφή, είναι ζημιά για τη χώρα. Άρα νομίζω ότι όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογική προτίμηση ή απόφαση, πρέπει να εργαστούμε για να πετύχει η χώρα μας. Αν αυτό σημαίνει να πετύχει και η κυβέρνηση, ας πετύχει. Σημασία έχει να πετύχει η χώρα.

  • Για μένα είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Είναι οι πολιτικές και τα πρόσωπα. Πολλές φορές συγχέουμε τη συζήτηση για τη πολιτική και την αφήνουμε να μετακυλίσει σε συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα. Αυτό δεν είναι πολιτική είναι παραπολιτική. Για μένα αυτή τη στιγμή προέχει να δούμε τις πολιτικές μας, να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία, να επανεξετάσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα και να δούμε κατά πόσο ακολουθεί η παράταξη ένα βηματισμό πάνω σε μια γραμμική ιστορική συνέχεια. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που προφανώς εκπροσωπεί ένα κομμάτι της παράταξης, έτσι όπως ξεκίνησε από τη ιδρυτική διακήρυξη της Χαλκιδικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άνοιξε ακόμα περισσότερο την περπατησιά της με τη στροφή που έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο φιλελεύθερο κέντρο και βεβαίως – ακόμα πιο έντονα και καθαρά- με τον Κώστα Καραμανλή και τη διείσδυση στο κοινωνικό κέντρο και στο μεσαίο χώρο. Υπ’ αυτήν την έννοια, η παράταξη κατάφερε να έχει ένα πολυσυλλεκτικό εύρος. Κυρίως κατάφερε να επενδύσει για χρόνια ολάκερα στην κυβερνησιμότητα και να σταματήσει τις άχαρες συζητήσεις κατά πόσο υπάρχει ιδεολογική ή όχι καθαρότητα, μία συζήτηση που πολλές φορές σε περιθωριοποιεί στον επίπεδο άξονα της διάκρισης των κομμάτων, κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Διότι αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί κανέναν πόσο δεξιό ή κεντρώο είναι ένα κόμμα. Εκείνο που απασχολεί είναι κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

  • Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ηττηθήκαμε, να είμαστε ειλικρινείς, να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Και εμείς χάσαμε. Χάσαμε περίπου 9 μονάδες, άρα η ήττα μας είναι σημαντική. Πρέπει να εξετάσουμε τι μας οδήγησε στην περιθωριοποίηση, να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί μετά τις Ευρωεκλογές ακολουθήσαμε μια λάθος στροφή. Κατά τη δική μου εκτίμηση, με επιλογές προσώπων και πολιτικών αυτοπεριθωριοποιηθήκαμε. Ζήσαμε αυτή την εκλογική συρρίκνωση και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο ποιες πολιτικές μπορούν να επιστρέψουν την παράταξη στην παλιά γραμμική ιστορικής της συνέχεια και στην περπατησιά της. Γιατί η κυβέρνηση θέλουμε να πετύχει, αλλά χρειάζεται και μια ισχυρή αντιπολίτευση.

  • Δεν μπορώ να μπω σε μια κουβέντα που έχει να κάνει με πρόσωπα, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που προέχει. Η ανάγκη της παράταξης είναι να συζητήσει για τα αίτια που την οδήγησαν στην ήττα. Μια συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες πολιτικές επιλογές και κυρίως μια γίνει μία γενναία κουβέντα, ώστε να ξαναβρεί τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της  και να μπορεί να ανοιχθεί στο κέντρο. Εάν κάνουμε αυτή την κουβέντα, μετά θα προκύψουν και οι συζητήσεις στο κατά πόσο ο σημερινός ηγέτης μπορεί να υπηρετήσει τις δημοκρατικά ληφθείσες αποφάσεις. Σε ένα μεγάλο, δημοκρατικό κόμμα δεν παίζουν σημασία τα πρόσωπα. Σημασία παίζουν οι πολιτικές και αυτή την κουβέντα πρέπει να κάνουμε.

Comments are closed.