• 2014_04_23_aris_spiliotopoulos_pagkosmia_mera_vivliou

  Συνέντευξη Αρη Σπηλιωτόπουλου στη Βραδυνή της Κυριακής

  Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής και τον Κώστα Μελισσόπουλο:

  Πραγματικός νικητής των ευρωεκλογών θα είναι όποιος αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα της κάλπης, λέει σήμερα στη ΒτΚ ο Aρης Σπηλιωτόπουλος, ο oποίος διεκδίκησε τον Δήμο Αθηναίων για λογαριασμό της ΝΔ. Αναφερόμενος στη μη είσοδο του στο δεύτερο γύρο, αφήνει αιχμές κατά του Νικήτα Κακλαμάνη και λέει ότι κατέγραψε μια υποψηφιότητα η οποία δεν πέτυχε απολύτως τίποτα, πέρα από το να ανακόψει τη δική μου υποψηφιότητα.

  Εκτιμά ότι με λιγότερες από τις μισές ψήφους που έλαβε ο κ. Κακλαμάνης θα βρισκόταν ο ίδιος στο β” γύρο και εκεί, «επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον κ. Καμίνη», τονίζει. Ο κ Σπηλιωτόπουλος ο οποίος έμεινε και εκτός Βουλής μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, διευκρινίζει ότι ποτέ δεν είπε ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν εκλεγεί δήμαρχος. Αντίθετα, προσθέτει, είχε πει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική εάν αποτύγχανε στο έργο του ως δήμαρχος. Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τονίζει: Έστειλαν ουσιαστικά το μήνυμα «Με εσάς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην ξεχνάτε πόσες θυσίες έχουμε κάνει».

   

  Κύριε Σπηλιωτόπουλε, καταρχάς πως αποτιμάτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

  Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επιτρέπει σε καμία πολιτική δύναμη να πανηγυρίζει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Πράγματι νικητής αυτής της εκλογικής μάχης θα είναι όποιος αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα που έστειλε ο ελληνικός λαός μέσω της κάλπης. Ο Σύριζα είναι πρώτο κόμμα, αυτό είναι αναμφισβήτητο, και τα στελέχη του δικαιούνται να έχουν αυτή την ικανοποίηση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το ποσοστό του είναι σχετικά χαμηλό και δεν έφτασε καν το ποσοστό του τον Ιούνιο του 2012. Αν δεν έχει αναπτύξει τώρα δυναμική που η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της θητείας της και έχει εισπράξει τόση φυσιολογική φθορά, πότε θα την αναπτύξει;  Όσον αφορά για τη Νέα Δημοκρατία, ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι δεν έχει λογική εξήγηση. Οι πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να καταφέρει η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει και ένα εκλογικό κόστος, ιδίως μάλιστα σε ευρωεκλογές, που έχουν πάντα πιο χαλαρή ψήφο. Το σημαντικό είναι ότι, παρόλα αυτά, οι Έλληνες δεν γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία, αλλά αντίθετα τη διατήρησαν σε πολύ μικρή απόσταση από τον Σύριζα.  Έστειλαν ουσιαστικά το μήνυμα «Με εσάς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην ξεχνάτε πόσες θυσίες έχουμε κάνει».

   

  Με τη χρονική απόσταση των δύο εβδομάδων, τι συναισθήματα έχετε για τον αγώνα που δώσατε για τον Δήμο της Αθήνας και δεν ευοδώθηκε.

  Είμαι απόλυτα ήρεμος, γιατί ξέρω ότι έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Ξέρω ότι είχα και έχω να δώσω γι” αυτή την πόλη και πιστεύω ειλικρινά ότι θα μπορούσα να τη βοηθήσω πολύ από τη θέση του δημάρχου. Οι συνεργάτες μου κι εγώ προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε γι” αυτό, αν και ξέραμε εξαρχής ότι ήταν δύσκολο να τα καταφέρουμε. Ξεκινήσαμε τη μάχη για να πάρουμε έναν δήμο στον οποίον η Νέα Δημοκρατία αυτή την περίοδο είναι δεύτερη δύναμη όπως αποδείχτηκε και στις ευρωεκλογές και κατέβαινε διασπασμένη. Ο κ. Κακλαμάνης κατέγραψε μια υποψηφιότητα η οποία δεν πέτυχε απολύτως τίποτα, πέρα από το να ανακόψει τη δική μου υποψηφιότητα. Με λιγότερες από τις μισές ψήφους που έλαβε ο κ. Κακλαμάνης, θα βρισκόμουν στο β” γύρο και εκεί, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον κ. Καμίνη .

   

  Τι σηματοδοτεί για την Αθήνα η επανεκλογή του κ. Καμίνη Νομίζετε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;

  Αν το πίστευα αυτό, δεν θα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος ο ίδιος. Ελπίζω ειλικρινά, ως Αθηναίος πολίτης, η δεύτερη θητεία του να είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη. Δεν είμαι αισιόδοξος γι” αυτό, αλλά μακάρι να διαψευστώ.

   

  Τώρα, μετά από 14 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη Βουλή, είστε εκτός Βουλής. Τι σκέπτεστε για το μέλλον. Ισχύει η άποψή σας ότι εάν δεν εκλεγείτε θα εγκαταλείψετε την πολιτική;

  Είμαι εκτός Βουλής γιατί επέλεξα να δώσω μια μάχη για την Αθήνα και αυτή τη μάχη δεν μου ταίριαζε προσωπικά να τη δώσω έχοντας κρατημένες στην άκρη «καβάτζες». Γι” αυτό και παραιτήθηκα. Να ξεκαθαρίσω, για άλλη μία φορά, κάτι όμως… Ποτέ δεν είπα ότι αν δεν εκλεγώ θα αποχωρήσω από την πολιτική. Αντιθέτου, είπα ότι αν εκλεγώ, αλλά στην πράξη αποτύχω ως δήμαρχος, τότε θα αποχωρήσω. Γιατί αν μου έδιναν οι πολίτες τη δυνατότητα να κάνω κάτι τόσο σημαντικό, αλλά δεν τα κατάφερνα καλά, τότε δεν θα είχα κανέναν λόγο να συνεχίσω στην πολιτική.

   

  Ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές. Δεν νομιμοποιείται να λέει ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση πια;

  Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν ισχύει με καμία λογική. Πρώτον, για τους λόγους που σας ανέλυσα παραπάνω. Φυσιολογικό είναι στο μέσον του εκλογικού κύκλου η κυβέρνηση να βρίσκεται στο σημείο της μεγαλύτερης φθοράς της. Δεύτερον, γιατί στις 25 Μαΐου ψηφίσαμε ευρωβουλευτές, όχι κυβέρνηση. Τρίτον, γιατί το εκλογικό παρελθόν δείχνει πως αυτό το προβάδισμα του Σύριζα δεν του εξασφαλίζει τίποτα. Και τέταρτον, στην τελική, πως λέει ο κ. Tσίπρας ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση η κυβέρνηση, αλλά έχει το κόμμα του, όταν τα δύο κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση αθροίζουν ποσοστό κατά 4% μεγαλύτερο από αυτό του Σύριζα; Δηλαδή, δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση το 30,7% και έχει το 26,5% ;

   

  Κύριε Σπηλιωτόπουλε, ο καταποντισμός της ΔΗΜ.ΑΡ., η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αλλά και η ηχηρή παρουσία ενός τηλεοπτικού κατά την άποψή μου κόμματος όπως το Ποτάμι, χωρίς κοινωνικές αναφορές, τι μηνύματα πιστεύετε ότι στέλνουν στην ελληνική κοινωνία;

  Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ξεκάθαρο ότι πλήρωσε την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και την έλλειψη διάθεσης για συνεργασίες που επέδειξε.

  Η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε επιπόλαια.

  Όσο για το Ποτάμι, απογοητεύει η ασάφεια και η ομίχλη στις πολιτικές του τοποθετήσεις, όμως κατέγραψε ένα ποσοστό.

  Στις ευρωεκλογές, νομίζω ότι ο κόσμος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσα δύσκολα βιώνει, αλλά τελικά δεν θέλει να απεμπολήσει όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια με αυτή την κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν μας γυρίζει την πλάτη.

Comments are closed.